Maasbree door de eeuwen heen

N. Mulders-Thijssen

Maasbree, mien dörpke in ’t vlaake land,
We hebbe dich oos hert gegaeve
Dich bis en bliefs oos al
En neet besmet door stadse geist
Moogs dich altied zoe blieve
Zoe’as te waars zoe’as te bis
Dien kinger zulle dankbaar zien

Bovenstaand stukje komt uit de derde Britse Revue ‘t Löp in de Gate’ van de Ho-nau-nau-eilanders, een Maasbreese muziek-/toneelgroep die voor en na de Tweede Wereldoorlog enorm populair was in Maasbree. Zij zorgden in die tijd voor muziek, die vaak in de wijde omtrek te horen was, want er was geen verkeer ’s avonds behalve af en toe een fietser. Je hoorde enkel een hond blaffen of een koe loeien vanaf de Korte Heide of vanaf Rinkesfort. De Ho-nau-nau-eilanders repeteerden ’s winters binnen in de ‘sniederskamer’ met uitzicht op de Dorpstraat en de kerk en tijdens de zwoele zomeravonden buiten voor de deur bij Snieder Lei (kleermaker Lei Jacobs woonde aan de tegenwoordige Heierveldlaan 1). Ze zorgden zo voor wat vrolijkheid en vertier, omdat het verenigingsleven stillag. De verenigingen wilden niet voldoen aan de eisen van de bezetter.   

‘De Ho-nau-nau-eilanders en de Britse Revue’ is een van de verhalen uit ‘Maasbree door de eeuwen heen’, geschreven door Nel Mulders-Thijssen. Nel Mulders overleed zes jaar geleden. Ze heeft heel haar leven feiten en feitjes verzameld over Maasbree.

Deze rijk geïllustreerde bloemlezing (204 blz.) geeft de ontwikkeling weer van het Bree uit 1240 tot het dorp Maasbree anno 2024. Het geeft een beeld van de rol van de kerk, de notabelen, de boeren, de dagloners, de dingen die zij meemaakten en de omstandigheden waar ze wel, maar vaak ook geen grip op hadden.

De officiële presentatie van ‘Maasbree door de eeuwen heen’ vindt plaats op 30 juni 2024 om 11.00 uur in de Rabobankzaal van het Hoës van Bree, Kennedyplein 5, 5993BT Maasbree.

Wilt u kans maken op een gratis boek?! Doe dan mee aan de Winactie en stuur het antwoord op de volgende vraag vóór 20 juni a.s. naar Op d’n Baum: opdenbaum@heerlyckbree.nl:

Wie was burgemeester tijdens de bouw van het voormalige gemeentehuis van Maasbree?

De winnaar/winnares van de Winactie zal op 30 juni bekend gemaakt worden en zijn/haar boek in ontvangst nemen.

In verband met de beperkte oplage, raden wij u aan vooraf een boek te reserveren door het bestelformulier te sturen naar: J. Mulders, Tongerlose Pad 6, 5993NT Maasbree. Mailen kan ook naar: jacqueline.mulders@caiway.nl.

De bestelling is pas compleet als de betaling is ontvangen: NL79 RABO 0157883302 t.n.v. J.P.H.M. Mulders. Na 30 juni is de verkoopprijs € 29,95 (excl. € 4,50 verzendkosten per boek).

Download het bestelformulier

Deel dit bericht:

maasbree-door-de-eeuwen-heen-min

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact