Dit evenement vindt plaats op:

Verenigingen in Maasbree doen inspiratie op voor toekomst verenigingsleven

Op 12 maart kwamen in Maasbree 21 verenigingen en stichtingen samen onder het motto ‘Maasbreed Verenigd’. De organisatie was in handen van Kernteam Zorg en Welzijn Maasbree, Dorpsoverleg Maasbree en Heerlyck Bree. De avond zorgde voor een hernieuwde kennismaking tussen het verenigingsleven van Maasbree en bood haakjes voor verbindingen voor de toekomst.

De ruim 40 deelnemers werden welkom geheten en stapten aan de hand van vier stellingen ‘over de streep’, waarna ze in groepjes aan de slag gingen in vier interactieve werkvormen.

Bij de stille wand werden zwijgend droom- en doemscenario’s over de toekomst van het verenigingsleven met elkaar gedeeld en daarna besproken. “Bijzonder om te zien dat ‘doem’ makkelijker in te vullen was dan ‘droom’”, aldus Rob Hüskens van het Kernteam Zorg en Welzijn. Toch werd er genoeg gedroomd, bijvoorbeeld over de verbindingen die de sportieve omgeving met sporthal aan de Breetse Peelweg zou kunnen opleveren. Een plek waar kinderen rustig kunnen ontdekken welke sporten bij hen passen. 

De deelnemers ontdekten ook hoe hun verenigingen bijdragen aan positieve gezondheid, wat hun kwaliteiten zijn, waar uitdagingen liggen, maar ook waar krachten gebundeld kunnen worden. De werkvorm “Positieve Gezondheid” liet zien dat verenigingen hun toegevoegde waarde hebben op alle genoemde domeinen: meedoen, lichaamsfuncties, kwaliteit van leven, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren en zingeving.

Bestaande en gewenste verbindingen werden zichtbaar gemaakt door middel van spijkers en touwtjes. Dit was duidelijk hoorbaar door de klappen van de hamer die door de ruimte schalden. 

Verder werden er vragen en tips over communicatie uitgewisseld. Veel communicatie door verenigingen vindt digitaal plaats. “Maar een deel van onze doelgroep gebruikt geen internet. Hoe stellen we hen op de hoogte van onze activiteiten?” was een veelgehoorde vraag. De gloednieuwe gratis nieuwsbrief Op d’n Baum, de evenementenkalender en sociale kaart op de website www.heerlyckbree.nl werden onder de aandacht gebracht. De verenigingen dachten mee hoe Heerlyck Bree nog meer voor hen zou kunnen betekenen, bijvoorbeeld door de publicatie van wedstrijduitslagen of een vacaturebank. “

“Het was een inspirerende avond met levendige gesprekken,” concludeert Jop Wijnands van dorpsoverleg Maasbree, “met nieuwe contacten, veel herkenning over en weer en mooie kansen voor verbinding en samenwerking. Dat smaakt naar meer. De verenigingen en stichtingen willen volgend jaar graag een vervolg.” Na afloop werd er nog uitgebreid nagepraat tijdens de borrel. De deelnemers gingen vol d(r)aadkracht naar huis.

Bron: Werkgroep Welzijn

Deel dit evenement:

maasbreed-verenigd

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact