Samenwerkende partijen verbeteren brandveiligheid Heldense Bossen

Verschillende partijen hebben de handen ineengeslagen om het risico van een onbeheersbare
natuurbrand in de Heldense Bossen zo klein mogelijk te laten zijn. Er worden diverse maatregelen
genomen, zoals het optimaliseren van bluswatervoorzieningen en het vrijmaken van wegen en paden
voor de brandweer. Inmiddels is er ook een extra vluchtweg voor de Camping Heldense Bossen
gerealiseerd. Ook willen de samenwerkende partijen in gesprek gaan met mensen die wonen en werken
in het gebied om samen de risico’s te verkleinen.

De Heldense Bossen is een bos- en natuurgebied van ongeveer 1800 hectare en ligt tussen de kernen Baarlo, Helden en Egchel. In het gebied ligt o.a. Camping De Heldense Bossen. Rondom het gebied liggen onder andere woningen, bedrijven, camping, restaurants en voetbalverenigingen. Uit een analyse blijkt dat het risico op een onbeheersbare natuurbrand in delen van het gebied matig tot hoog is. Dit samen met de ervaringen met grote natuurbranden de afgelopen jaren in onder andere de Peel en de Meinweg, waren aanleiding om een plan te maken voor dit gebied: het Natuurbrandmanagementplan Heldense Bossen. Dit plan beschrijft welke maatregelen genomen worden om het risico te verminderen.

Brandveiligheid vergroten
Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo geeft aan: “We kunnen natuurbranden niet voorkomen. Wel
kunnen we maatregelen nemen om de gevolgen van een natuurbrand te beperken. Daarom werken we met alle partijen die betrokken zijn bij de Heldense Bossen samen om de brandveiligheid te vergroten. Dan gaat het om concrete maatregelen in het gebied, zoals het snoeien van bomen om de bereikbaarheid voor de brandweer te verbeteren en creëren van buffers tussen verschillende stukken van het bos, zogenoemde brandcompartimenten. Maar ook het verbeteren van training en opleiding van brandweermensen en het beschikbaar hebben van goede kaarten. Met al deze maatregelen willen we de risico’s voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het gebied verkleinen én willen we voorkomen dat grote stukken waardevolle natuur verloren kunnen gaan.”

Samenwerking met bewoners en ondernemers
De samenwerkende partijen willen nadrukkelijk ook de samenwerking zoeken met de mensen die wonen en werken in het gebied bij de Heldense Bossen. Deze bewoners en ondernemers ontvangen in het najaar een informatiekaart met praktische tips om de brandveiligheid rond hun woning of bedrijf te verbeteren. Denk hierbij aan droge bladeren uit de dakgoot halen, stookhout niet tegen de gevel leggen en het regelmatig snoeien van bomen en planten in de tuin. De bewoners en ondernemers ontvangen ook een uitnodiging voor een bijeenkomst om hierover in gesprek te gaan. Daarnaast willen de partijen ook in gesprek gaan met de eigenaren van bospercelen in de Heldense Bossen, om afspraken te maken over het beheer van het gebied, in het belang van de brandveiligheid.

Plan voor 5 jaar
Het Natuurbrandmanagementplan Heldense Bossen is opgesteld in een samenwerking tussen Veiligheidsregio Limburg-Noord, gemeente Peel en Maas, Bosbeheer Peel en Maas, Bosgroep Zuid-Nederland, Camping De Heldense Bossen en Provincie Limburg. Het plan geldt voor de komende vijf jaar. In het plan is opgenomen dat er jaarlijks een schouw plaatsvindt in het gebied om vast te stellen welke maatregelen nodig zijn. Na vijf jaar wordt bekeken wat er voor de periode daarna nodig is.

Bron: Persbericht Gemeente Peel en Maas

Deel dit bericht:

Gemeente mth

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact