Onderzoek naar de toekomst voor de Heilige Aldegundiskerk in hartje Maasbree

Al sinds de 15e eeuw vormt de Heilige Aldegundiskerk het middelpunt van Maasbree. De kerk is een beeldbepalend gebouw voor het dorp. Een herkenningspunt dat al van ver af te zien is. Een plek waaraan veel inwoners van Maasbree dierbare herinneringen koesteren.

Vanuit de Kerkenvisie Peel en Maas (2022) zien we in de gemeente dat steeds meer kerken leeg komen te staan, vervallen of een nieuwe functie krijgen. Zo speelt ook voor de H. Aldegundiskerk en haar parochie de vraag hoe dit prachtige gebouw in de toekomst behouden kan blijven. Met het oog op de toekomst staat de parochie open voor het verkennen van mogelijke nieuwe functies die de kerk kan vervullen naast haar huidige activiteiten. De grote vraag is: welke functies passen er bij de kerk, bij de parochie en bij Maasbree als dorp?

Dorpsoverleg Maasbree en Gemeente Peel en Maas hebben daarom adviesbureau Stadsbouwers gevraagd om onderzoek te doen naar deze bijzondere kerk. Ons bureau heeft inmiddels al onderzoek gedaan naar onder andere de Grote Kerk in Den Bosch, de Jongerenkerk in Venlo, het Heilig Hartklooster in Steyl en verzorgt nu de ontwikkeling van Abdij Ulingsheide in Tegelen.

De komende tijd gaan we aan de slag met een onderzoek naar een mogelijke bredere rol die de kerk in de toekomst kan gaan vervullen. Een rol die past bij de huidige activiteiten, de wensen en behoeftes van deze tijd, én bij de betekenis die de kerk heeft voor het dorp en de parochie.

We zijn gestart met een gesprek met parochianen om verhalen, herinneringen en informatie over het huidige gebruik van de kerk op te halen. Binnenkort gaan we graag in gesprek met inwoners van Maasbree en andere geïnteresseerde partijen tijdens een open inloopavond. Zo verzamelen we verhalen die horen bij de Heilige Aldegundiskerk. Waardevolle herinneringen die samen het DNA van de kerk vormen en een inspirerende basis zijn voor een mogelijk nieuw hoofdstuk voor de kerk.

Via de website en social media van Heerlyck Bree nodigen we u binnenkort uit om deel te nemen aan de inspiratiesessie in de kerk. We kijken er naar uit om met u in gesprek te gaan over dit beeldbepalend gebouw in het hart van uw dorp.

Tot ziens in de H. Aldegundiskerk!

Hartelijke groet,

Marco Baetsen
Eigenaar Stadsbouwers
www.stadsbouwers.nl

Deel dit bericht:

sint-aldegundiskerk-min

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact