Gemeente Peel en Maas informeert over erfgoedbescherming

De gemeente Peel en Maas heeft besloten om haar rijke erfgoed te beschermen en te behouden door middel van een nieuwe Erfgoedverordening. Deze verordening, besluit, is begonnen op 1 januari 2024. Met dit besluit kan de gemeente beslissen over cultuurhistorische bouwwerken. Zo zorgen we ervoor dat de waarde bewaard blijft.

De Erfgoedverordening

De Erfgoedverordening biedt verschillende gradaties van bescherming. Van gemeentelijke monumenten tot karakteristieke, beeldbepalende en beeldondersteunende objecten. Elk van deze categorieën heeft specifieke bescherming afhankelijk van hun historische en architectonische waarde.

Onderzoek cultuurhistorisch erfgoed

De gemeente Peel en Maas heeft een uitgebreid onderzoek door een onafhankelijke erfgoeddeskundige laten uitvoeren naar haar cultuurhistorisch erfgoed. Het resultaat is een gedetailleerd overzicht van bouwwerken die belangrijk zijn voor de lokale geschiedenis en identiteit.

Stappen naar aanwijzing van erfgoed

In het najaar van 2024 starten we met het aanwijzen van het cultuurhistorisch erfgoed. We gaan ongeveer 20 bouwwerken per 3 maanden aanwijzen. We beginnen allereerst met de meest waardevolle panden in de hoogste categorie. We kiezen voor een persoonlijke benadering richting de eigenaren.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Erfgoed.

Bron: Facebook Gemeente Peel en Maas

Deel dit bericht:

Gemeente OIP

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact