LLTB verwacht blauwtong op bijna ieder veebedrijf

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) verwacht dat bijna alle veebedrijven in Limburg te maken krijgen met blauwtong. Veel dieren die besmet zijn, laten geen duidelijke symptomen zien. Dit maakt het moeilijk om te weten welke dieren ziek zijn.

Twee vaccinaties

Een onderzoeker van de Universiteit Wageningen adviseert boeren om hun schapen, geiten en koeien twee keer te vaccineren tegen blauwtong, maar een tweede keer vaccineren blijkt lastig. Voor een betere bescherming zou de tweede prik vier tot vijf weken na de eerste prik gegeven moeten worden. Couman vreest echter dat dieren die al besmet zijn maar nog geen symptomen hebben, juist zieker kunnen worden door de tweede prik.

Ondanks de uitdagingen benadrukt Coumans dat vaccinatie of natuurlijke weerstand door een infectie de enige manieren zijn om blauwtong goed te bestrijden. Dit jaar kwam de vaccinatie pas in april op gang. Volgens de LLTB-bestuurder moet dit in de toekomst eerder gebeuren.

Bron: Omroep P&M

Voor het volledige artikel zie de website van Omroep Peel & Maas

Deel dit bericht:

cd53074aa6a195fdd1f686631136ec1e

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact