Burendag in Maasbree

Door: Natasja Vaasen

Het zou een ‘giller’ zijn als we samen met elkaar in iedere straat van Maasbree burendag organiseren. Wat zou dat betekenen voor het omkijken naar elkaar, voor de activiteiten in Maasbree en misschien wel de verenigingen? Het brengt ons saamhorigheid en gemeenschapsgevoel. Want uiteindelijk gaat het goede leven niet over wat zich binnen de vier muren afspeelt.

“Ik wil wal gaer kome, mer ik zit laever in miene eige praos.

Gen probleem mevrouw, det regelen weej auk. Den haole weej ug op, met de praos en bringe ug auk teruuk.”

Dit was het begin van de Burendag op de Molenstraat in 2008. Burendag; een dag met, door en voor inwoners om elkaar te leren kennen. Elkaar leren kennen levert op dat we eerder het contact opzoeken met elkaar. Het mooie daarvan is dat we hierdoor sneller bij elkaar op de koffie gaan en ons ook openstellen om nieuwe mensen in ons leven toe te laten. Kinderen die elkaar vinden, of juist ouders die elkaar vinden om het samen over opvoeding te hebben en ervaringen delen. Hoe mooi is het dat we hiermee ook de drempel verlagen om bijvoorbeeld elkaar hulp te vragen. 

In de Molenstraat in Maasbree werden in 2007-2008 nieuwe woningen bijgebouwd. In de eeuwenoude straat kwamen veel nieuwe inwoners te wonen. Er was bij die inwoners de behoefte om elkaar te leren kennen. De leeftijd in de straat varieerde van 0 tot 95 jaar.

We kunnen van alles voor elkaar betekenen; soms heb je elkaar nodig om bijvoorbeeld een boodschap te doen, maar ook om spullen te lenen , voor een gezellig praatje of het moment dat je even een oppas voor je kindje nodig hebt. Het is heel normaal dat je elkaar weet te vinden als buurtgenoten en op elkaar kunt vertrouwen en bouwen. 

Burendag bestaat in Nederland sinds 2006. Vanaf 2008 lift de Molenstraat mee in de burendagactiviteiten van het Oranjefonds. Met een grote enthousiaste groep inwoners van de Molenstraat vieren we al jaren Burendag. Met uiteindelijk mooie resultaten. We kennen elkaar beter, vinden elkaar beter en begrijpen elkaar beter. We werken vaker samen en helpen elkaar of gaan simpelweg gewoon eens bij elkaar op de koffie. Een enkele keer komt het voor dat we een jaartje overslaan, zoals dit jaar.

Daot geej dit jaor waer meij met burendaag mevrouw. Ik wil der genne eine misse, ik vind ut zoë fijn det ik now weit waem der in de straot woent.   Eigenlijk gun je dat iedere inwoner een fijne buurt. Je kent het spreekwoord wel, ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’. Het is niet zo moeilijk om goede verbindingen te leggen. Het begint met het zien van de ander en erkennen dat die er is. Een simpele ‘hallo of heej’ kan al genoeg zijn om een nieuw verbinding aan te gaan. Laten we ieder jaar in zoveel mogelijk straten in Maasbree Samen Burendag vieren.

Deel dit bericht: