Bijzondere bijstand voor meer inwoners beschikbaar

Vanaf 1 juni 2024 kunnen ook inwoners met geldzorgen die meer verdienen dan 120 procent van de geldende bijstandsnorm mogelijk bijzondere bijstand krijgen. Dat heeft het college van de gemeente Peel en Maas besloten om zo meer inwoners met financiële problemen te helpen.

Of een inwoner recht heeft op bijzondere bijstand en voor welk bedrag wordt vanaf 1 juni 2024 getoetst aan zijn of haar draagkracht. Er is geen bovengrens meer voor de inkomensgrens. De vermogensgrens verandert niet en blijft gelijk aan de vermogensgrens zoals bedoeld in de Participatiewet.

Aanleiding van de verruiming

Steeds vaker ziet de gemeente Peel en Maas problemen in de bestaanszekerheid bij een groep inwoners die boven de 120 procent bijstandsnorm zitten. Bijvoorbeeld werkende mensen die te veel verdienen voor extra toeslagen en in de problemen komen door noodzakelijke uitgaven. Met de aanpassing van het beleid bijzondere bijstand en het maatwerk kunnen deze inwoners nu eerder op financiële steun rekenen.

Integrale schuldhulpverlening voor rust bij geldzorgen

Een andere maatregel die inwoners gaat helpen bij geldzorgen is het saneringskrediet. Hierbij wordt de gemeente de enige schuldeiser. Om uit de schulden te komen, krijgen inwoners intensieve begeleiding op maat. Ook is budgetbeheer opgenomen in de dienstverlening voor inwoners, met extra aandacht voor jongeren.

De maatregelen zorgen voor duidelijkheid, rust en minder kans op herhaling in de toekomst.

Bron: Gemeentenieuws Peel en Maas

Deel dit bericht:

Bijzondere bijstand f794f1a_w493_geldzorgen

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact