Door: Jop Wijnands
U leest dit stuk hoogstwaarschijnlijk in de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar. Een van de raarste perioden van het jaar. De Noren hebben een woord voor deze dagen: Romjul. Een periode van gezellig samenzijn met familie en vrienden en wandelingen door een winters landschap. Nu heb ik in Maasbree tot dusverre nog geen fjorden gezien waarlangs u zou kunnen kuieren. Toch gun ik u een verfrissende wandeling langs het Mortelsven, Dubbroek of elders in ons mooie buitengebied.
Een ander fenomeen in deze dagen is het spervuur aan lijstjes (muzieknummers, bekende maar helaas overleden personen, films, etc.) en terugblikken op het afgelopen jaar. Ik hoop dat u me vergeeft dat ik met deze bijdrage een toevoeging doe aan die laatste categorie. Ik hecht er namelijk aan van deze laatste Op d’n Baum van 2024 gebruik te maken door vanuit het Dorpsoverleg terug te kijken op het afgelopen jaar en tegelijkertijd aan te geven waarop we ons, hopelijk samen met u, in 2025 gaan richten.
Het meest in het oog springende succes is misschien wel het bestaan van deze nieuwsbrief. Met maar liefst 1507 abonnees vult Heerlyck Bree een grote behoefte aan lokaal nieuws en biedt het een kanaal voor lokale verenigingen, ondernemingen en stichtingen om hun nieuwswaardigheden te delen. Ik ben er trots op dat een club vrijwilligers, gelieerd aan onze stichting (om maar even formeel te zijn), het afgelopen jaar deze kwaliteit en kwantiteit aan nieuws heeft kunnen bieden. Ook vanuit mijn zijde complimenten en veel dank daarvoor aan eenieder die hieraan bijdraagt!
Een groenere woonwijk
We werkten op meerdere manieren aan een mooier Maasbree. Zo pakten bewoners van de Molenstraat, Arnoudstraat, Venloseweg en het Kastanjehof gezamenlijk hun woonomgeving aan door het planten van bomen via ons project ‘Get A Tree For Free’ of het aanleggen van groenvoorzieningen. Iets waarvan zij, maar ook de rest van Maasbree, hopelijk in de komende jaren nog heel veel plezier gaan beleven.
De Hartlijn – de slagader van ons dorp
In het dorpscentrum spelen verschillende ontwikkelingen. Daarbij kijken we vanuit het Dorpsoverleg met grote interesse naar ontwikkelingen langs de zogenaamde Hartlijn, de slagader van ons dorp die strekt langs de Dorpsstraat tot aan het Meuleveld.
Bij het Laefplein (kruising Dorpsstraat met Baarlosestraat) is de aannemer recent gestart met de bouw, waarvan oplevering gepland staat in 2026. De gemeente gaat daarnaast dit jaar aan de slag om de openbare ruimte in het gebied te vergroenen en te verfraaien. Ik kijk er persoonlijk naar uit om op en rondom het Laefplein de komende jaren een vernieuwd stuk Maasbree te zien verrijzen.
Het gebied rondom de kerk is een mozaïek aan ontwikkelingen. Met de voorgenomen bouw van een nieuwe sporthal bij de sportieve omgeving (Breetse Peelweg) komt er bij de oude sporthal ruimte vrij. Vrije ruimte die aanleiding geeft na te denken over gebruik van het gebied dat strekt tussen deze locatie tot aan het Kennedyplein. Hoe maken we hiervan een samenhangend geheel? Waar bouwen we? Waar is er plek voor parkeren? Waar organiseren we evenementen?
Waar leggen we groen aan? Welke functies passen in de toekomst binnen het kerkgebouw? Meer specifieke informatie over het lopende onderzoek naar toekomstige functies binnen het kerkgebouw volgt overigens begin volgend jaar.
Dit zijn allemaal vragen die urgent een overkoepelend plan vragen. Een plan dat daarna ook wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd pleitten we er afgelopen jaar bij de gemeente voor, zoals we ook komend jaar zullen doen, tempo te maken met de vergroening van het speelgedeelte van de basisscholen om hittestress in de zomer tegen te gaan. Kinderen moeten veilig en gezond kunnen spelen, of het nu winter of zomer is.
Van woorden naar woningen
De rol van pleitbezorger voor ons dorp hebben we ook aangenomen wanneer het gaat om het gemeentelijk woningbouwbeleid. De vrijwilligers binnen ons ‘Netwerk Wonen’ constateren al langer, vermoedelijk net zoals u tot hun frustratie, dat het erg lastig is voor starters, alleenstaanden, en ouderen een woonruimte te bemachtigen in Maasbree. De doorstroming zit op slot. Om de gemeente tot actiever beleid te bewegen heeft dit netwerk daarom het voortouw genomen bij het opstellen van het zogenaamde ‘woonmanifest’. De gezamenlijke dorpsoverleggen van Peel en Maas hebben dit document in de zomer overhandigd aan het gemeentebestuur. Het manifest een aantal concrete maatregelen aan voor het tegengaan van de woningnood. Het is waar: ‘In gelul kun je niet wonen’, maar soms is gelul het enige instrument waarover we als vrijwilligers binnen het dorpsoverleg beschikken.
Een plek waarin woorden de komende jaren in ieder geval plaats gaan maken voor hoognodige woningen is het Meuleveld (gebied tussen Molenstraat en Westeringlaan). De gemeente gaat vanaf begin 2025 aan de slag met planvorming voor woningbouw in dit gebied. We juichen van harte toe dat dit stuk Maasbree eindelijk wordt ontwikkeld en nodigen u van harte uit in het komend jaar mee te denken over de beste invulling van dit gebied aan het uiteinde van de ‘Hartlijn’.
Verenigingen: zowel fundament als cement voor een gemeenschap.
Mijn eerste publieke optreden na mijn aantreden als voorzitter van het Dorpsoverleg was tijdens een bijeenkomst van Netwerk Zorg en Welzijn met bestuursleden en vrijwilligers van de vele verenigingen en stichtingen die Maasbree rijk is. Ik noemde verenigingen en stichtingen daar het fundament van een leefbaar dorp en een dynamische gemeenschap. Het doet deugd om te zien hoe een groot aantal van de verenigingen die daar aanwezig waren op dit moment eensgezind optrekken bij de vormgeving van de nieuwe sporthal en de opwaardering van de sportieve omgeving aan de Breetse Peelweg. Ook hier hoop ik van harte dat 2025 snel duidelijkheid biedt en we snel van papier naar werkelijkheid kunnen bewegen.
Tot slot
Wanneer u het tot deze alinea heeft gered wil ik u allereerst danken voor uw tijd, aandacht en doorzettingsvermogen.
Mocht u deze Romjul-dagen tijdens een wandeling langs het Mortelsven concluderen dat u toe bent aan iets nieuws en zich wilt inzetten voor een Heerlyck(er) Bree, schroom dan niet contact op te nemen via dorpsoverleg@heerlyckbree.nl. We heten u van harte welkom!
Rest mij nu niets meer dan u, mede namens alle betrokken vrijwilligers van het Dorpsoverleg Maasbree en Heerlyck Bree, een plezierige jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar te wensen!