In Maasbree telt iedereen mee!

Door: Lara Savelkoul

In de nieuwsbrief en website van Heerlyck Bree zie je al snel terug dat niet alleen in Maasbree altijd wel wat te doen is, maar je ziet ook meteen hoeveel initiatieven er zijn vanuit het dorp zelf, om haar inwoners te helpen en te versterken. Denk aan dorpsinitiatieven om de pleinen en perken mooier te maken, het organiseren van dagopvang voor ouderen, de kindervakantieweek die er voor zorgt dat alle vakantieplanningen aangepast moeten worden, de vastelaovend en zo veel meer. Maasbree helpt, maar hoe kom je achter al dat goeds, als je hier niet vandaan komt?

Toen ik in 2008 in Maasbree kwam wonen, werd mij gezegd dat Maasbree een gesloten gemeenschap was. Integreren zou wel lastig zijn. Dat had ik zelf ook wel ingeschat, aangezien ik niet beschik over een hond, een kind of enig zangtalent waardoor ik Maasbree en haar inwoners sneller zou leren kennen. Ik kreeg wel de volgende tips mee:

  • bezoek de Ossenfeesten; geen straf
  • bezoek het Maf, tip: ga op een avond dat ze wel een beetje jouw muzieksmaak spelen;
  • bezoek alle horecazaken, kan ik iedereen aanraden;
  • en natuurlijk de Kermis.

En oh ja, de integratie in Maasbree was pas gelukt als ik minimaal één lid kende van de familie Hermans, Vaessen en Cox. Al deze punten waren binnen een jaar geregeld.

Aandacht voor iedereen in het dorp
Als mensen mij vragen om Maasbree te typeren, dan is mijn omschrijving: Maasbree helpt iedereen. Er zijn initiatieven voor alle leeftijdsgroepen binnen het dorp, er worden jaarmarkten georganiseerd, de winkels in het dorp zijn actief en het is echt een stad in het klein, waar veel persoonlijke aandacht is. Ik zie dat ook bij mij in de straat. Mijn buren zijn echt allemaal goud waard! Ze helpen me met alles en ze weten dat ze ook altijd bij mij terecht kunnen (op die sporadische momenten dat ik thuis ben). Die integratie is nooit moeilijk geweest. Als jij je best voor Maasbree doet, dan doet Maasbree dat dubbel en dwars voor jou terug.

In actie, niet alleen voor het dorp
De Britse zijn heel actief binnen het dorp en bij verenigingen, maar Maasbree kent ook heel veel goede doelen, die zich richten op de wereld buiten Maasbree. En deze stichtingen en initiatieven zijn niet heel breed binnen Maasbree bekend en daarom wil ik even een lans voor ze breken.

Wist je dat Maasbree meer dan 37 stichtingen en verenigingen hebben (geregistreerd in Maasbree) die zich met allerlei goede doelen in de wereld bezig houden. 15 daarvan hebben ook een zogenaamde ANBI (algemeen nut beogende instelling)status, dat betekent dat zij zich bijna in z’n geheel inzetten voor een algemeen goed doel.

En de verenigingen in het dorp zorgen er voor dat ons papier wordt opgehaald, dat in augustus veel potentiële internationale voetbalsterretjes door het dorp lopen, dat er getapt en opgebouwd wordt bij grote feesten en dat er (inter)nationale successen behaald worden op het gebied van dansen, zingen en sport.

Waar een klein dorp toch groot in kan zijn!

Foto: Ossefeesten

Deel dit bericht:

Ossefeesten 2022-1

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact