De Ossefeesten – al meer dan 60 jaar het dorpsfeest van Maasbree!

Door: Sjoerd Peeters

De zomervakantie komt in zicht. Dat betekent dat ook de Ossefeesten op de loer liggen. De Ossefeesten; een begrip in Maasbree en de wijde omgeving.

Het Ossefeesten-gevoel

Het Ossefeesten-gevoel, wat is dat precies? Dat vroegen we een aantal van onze trouwe bezoekers. Zij raakten vooral niet uitgepraat over de Ossezônnig. Zo wordt er gezegd: “Die Ossezônnig is zo’n beleving, die heb ik nooit overgeslagen. Daar werden de vakanties op afgestemd door veel kinderen en ouders”. Een ander zegt: “De Ossefeesten zijn voor mij een echte familieaangelegenheid. De Ossezônnig is een van de leukste dagen van het jaar. Vroeger als kind al met pap en mam mee, vervolgens zelf met de kiët”. Het is duidelijk dat voor de inwoners van Maasbree de Ossezônnig een bijzondere dag in het jaar is, waarbij iedereen naar het plein voor de kerk komt om te genieten van een drankje en een portie Ossevleis, maar vooral van de gezelligheid. Uiteraard geldt dit net zozeer voor feestavonden, waarbij we versterkt worden door vele bezoekers uit de wijde omgeving.

De organisatie

Het is 1961 als fanfare Sint Aldegondis haar 50-jarig jubileum wilt opsieren met een feest voor het dorp. Dit was de geboorte van de Ossefeesten, al had waarschijnlijk niemand er rekening mee gehouden dat er nog meer dan 60 edities zouden volgen. En we zijn vol vertrouwen dat er nog vele edities zullen volgen, want de organisatie bruist! Een 14-koppige commissie werkt het hele jaar door om het feest te organiseren. In tijden van toenemende regelgeving is dit geen makkelijke klus. Gelukkig kan deze commissie tijdens het opbouwen, de feestavonden en het afbreken rekenen op een grote groep vrijwilligers van ruim 80 personen. Van het leggen van de bierleidingen tot het tappen van de biertjes, alle werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers van de fanfare, zodat we de rest van het jaar samen muziek kunnen maken, maar natuurlijk ook om dit mooie dorpsfeest in stand te houden.

Editie 62

Dit jaar is het tijd voor editie 62, welke zal plaatsvinden op 13, 14, 17, 19 & 20 juli. Wederom hebben we hard gewerkt om een leuk en variërend programma samen te stellen. Op zaterdag 13 juli starten we met niemand minder dan Sera, wie dagelijks met haar liedjes op alle bekende radiostations te horen is. Zondag 14 juli vindt de befaamde Ossezônnig plaats, natuurlijk met Ôs Kingerdörp voor de kinderen en met een portie Ossevleis als hoogtepunt. Deze dag wordt afgesloten door de band Sjloetingstied. Op woensdag 17 juli verdelen we de tent in twee zones. De Silent Disco zone met de bekendste DJs uit de regio en de zone Café ‘De Gare Os’ met livebands Los Gringos en The Dark. Het laatste weekend start op vrijdag met The Hillbilly Moonshiners, een band die de bekendste hits spelen, maar dan in Bayou-stijl. De Ossefeesten 2024 worden op zaterdag 20 juli afgesloten door een avond Limburgse dialectmuziek onder het mom van ‘Kabaal in eige taal’, mede mogelijk gemaakt door Dowwen Hèze en Träcksäck.

Deel dit bericht:

Over Heerlyck Bree

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap.

Ontstaan naam: Vanuit de middeleeuwen is Maasbree ontstaan uit een heerlijkheid (bezit van een heer).  Van daaruit zijn we gaan brainstormen over onze naam. Daarbij kwam dat we het natuurlijk heerlijk vinden wonen en leven in Maasbree.

Contact