Over Heerlyck Bree

Onstaan en doel

Heerlyck Bree is ontstaan uit een wens om in Maasbree een groter gevoel van saamhorigheid en trots te laten ontstaan. Maasbree is van oudsher een dorp met een rijk verenigingsleven, met vele activiteiten en evenementen en waar altijd iets te doen is. Tegelijk wordt het ervaren als een dorp met ‘veel losse eilandjes’, waar weinig onderling met elkaar gedeeld wordt. Elk evenement heeft zijn eigen organisatie, publiek, enz. Heerlyck Bree is een gevoel, en heeft in zich wat elke ‘Britse’ eigenlijk wel weet, maar wat we ook meer mogen uitdragen, zodat iedereen met nog meer plezier en trots in Maasbree verblijft. Daarnaast heeft Heerlyck Bree als doel een informatieplatform te zijn voor de (nieuwe) inwoners, verenigingen, stichtingen, bedrijven en andere instellingen. Ook willen we de samenwerking, betrokkenheid en verbindingen tussen deze groepen stimuleren.

Heerlyck Bree werkt nauw samen met het Dorpsoverleg en verzorgt de communicatie.

Samen zijn we Bree! Saamhorigheid, verbondenheid, naoberschap en trots!

Naam

Bree, later Maasbree, is ontstaan vanuit een heerlijkheid (bezit van een heer). Daarnaast is het heerlijk wonen en leven in Maasbree. Zo ontstond de naam “Heerlyck Bree”.

Op d’n Baum

Vanuit de wens om de (nieuwe) inwoners, verenigingen, stichtingen, bedrijven en andere instellingen van informatie te voorzien en op de hoogte te zijn van elkaars activiteiten, hebben we een nieuwsbrief, “Op d’n Baum”, in het leven geroepen. Dit is een digitaal verzonden nieuwsbrief die ook in een geprinte versie op een aantal strategische locaties te lezen is. Zie de pagina Op d’n Baum op deze website voor meer informatie.

Vroeger werden er op een boom, midden in het dorp, berichten geprikt om bij zoveel mogelijk mensen kenbaar te maken dat er bijvoorbeeld een hulp voor de oogst werd gezocht, dat je aardappelen te koop had, hoe laat de voetbalwedstrijd begon en wie er opgesteld stond. In Bree was dat bij Café van Oyen, – niet toevallig- pal naast de kerk. Vanuit dit gebruik is er een weekkrant ontstaan voor Maasbree (en later ook Baarlo en Kessel) met de toepasselijke naam Op Den Baum.

Het team

Het team van Heerlyck Bree wordt gevormd door Jan Cox, Patrick Julicher, Monique Koopmans-Bos, Lara Savelkoul, Jim Lenders, Wim Hermans, Carla Stammen, Judith Janssen en Gradje Nijssen.