Helpt u mee uitkijken naar de Aziatische hoornaar?

Al een aantal jaren wordt dit insect, de Aziatisch hoornaar, gezien in ons land. En hoewel  het een prachtig diertje is, is het een ongewenste gast. Waarom we deze invasieve exoot toch willen bestrijden.

Wellicht hebt u er in de afgelopen tijd al meerdere keren in het nieuws iets over gezien/gehoord. De Aziatische hoornaar rukt razendsnel op. Waren er de afgelopen jaren regelmatig waarnemingen en werden er tientallen nesten verwijderd, op dit moment, op het hoogtepunt van de leefcyclus van dit insect, worden we ermee overspoeld. Dat is geen wonder met een verspreiding van een factor 7 per jaar.

Waarom deze bestrijden? In eerste instantie hebben imkers ermee te maken, omdat deze insecten voor de bijenkasten jagen en zo niet alleen bijen verorberen, maar ook ervoor zorgen dat bijen niet meer uit durven vliegen, met als gevolg minder voedsel voor de bijen, maar ook minder bestuiving van bijvoorbeeld fruitteeltgewassen. Op het menu van de Aziatische hoornaar staan namelijk niet alleen honingbijen maar ook ongeveer evenveel andere insecten.

Helpt u daarom mee uitkijken? Hoe dan? Ten eerste is het belangrijk deze te herkennen. Ze heeft iets weg van de Europese hoornaar, maar het duidelijkste kenmerk is de gele poten. Op dit moment zou ze zich bijvoorbeeld op de bloeiende klimop kunnen bevinden.

Vervolgens is het belangrijk er een foto van te maken en te melden op  https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/ Dan wordt er zo mogelijk contact met u opgenomen. In ons land zijn hiervoor zoekgroepen met vrijwilligers actief, die proberen op dit moment het nest op te sporen. Gevonden nesten worden door een gespecialiseerd team verwijderd, dit kan men niet zelf doen! Op dit moment hangen deze nesten hoog in een boom als een grote bol. Ziet u iets dergelijks? Schroom niet om ook dit te melden.

De regio Noord-Limburg is verdeeld in 10 zoekgroepen. In al deze groepen is sprake van waarnemingen. Maasbree valt binnen een van deze groepen. Hoewel er bij uitzondering in Maasbree dit jaar nog geen waarneming bekend is, kan het niet anders dan dat dit snel verandert.

Hebt u vragen, twijfelt u over een waarneming, neem gerust contact op. Samen proberen we deze exoot beheersbaar te houden. Bertha van den Brink, contactpersoon Aziatische hoornaar Noord-Limburg, tel. 06-42325344.

Deel dit bericht:

aziatische-hoornaar-min